Wpływ fermentowanej śruty rzepakowej na mikrobiotę przewodu pokarmowego i status immunologiczny królików (Oryctolagus cuniculus)

utworzone przez | sie 28, 2021 | Aktualności | 0 komentarzy

Badanie miało na celu ocenę wpływu różnych poziomów fermentowanej śruty rzepakowej (FSR) w diecie królików na ich układ odpornościowy oraz mikrobiotę poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego. Czterdzieści królików w wieku 35 dni podzielono na cztery grupy:

  • Grupa kontrolna (C) – standardowa mieszanka paszowa,
  • Grupy eksperymentalne – pasza z dodatkiem 4 %, 8 % lub 12 % FSR (częściowo zastępującej tradycyjną śrutę sojową).

W osoczu krwi oznaczano stężenia immunoglobulin klas A, G i M, natomiast w treści pokarmowej pobranej po uboju określono wybrane parametry mikrobiologiczne poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego.

Najważniejsze wyniki

  • Króliki otrzymujące 8 % lub 12 % FSR miały istotnie niższe liczebności bakterii beztlenowych oraz Escherichia coli w jelitach w porównaniu z grupą kontrolną.
  • Wzrost udziału FSR w diecie korelował z wyższymi stężeniami immunoglobulin i silniejszymi zależnościami między poziomem przeciwciał a wielkością populacji drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.

Wnioski

Fermentowana śruta rzepakowa, dostarczając cennych substancji bioaktywnych, stanowi obiecujący składnik diet królików. Jej zastosowanie może wspierać rozwój układu odpornościowego i pomagać w utrzymaniu prawidłowej mikrobioty jelitowej, co przekłada się na zdrowie i dobrostan zwierząt.

Zapraszamy do współpracy